Blant svermen av fagarbeidere på den store byggeplassen til utbyggingen av sykehuset i Tønsberg, finnes POB-lærlingen Arvin Hatami (18) og utplasseringselev Robin Moen Finnseter (18).

Høsten 2018 inngikk hovedentreprenør Skanska kontrakt med POB om leveranse av betongarbeider tilknyttet den store utbyggingen av sykehuset i Vestfold (SiV) – «Tønsbergprosjektet». Tønsbergprosjektet består av nye bygg for psykiatri og somatikk, samt tilpasning av offentlig infrastruktur, energianlegg og rivning av eksisterende sykehusbygninger. POB skal levere betongarbeider til cirka 3000 kvadratmeter grunnflate over to plan, med to tilknyttede kulverter, og Hatami og Finnseter er to av POB-arbeiderne.

Begge jobber med hva de uten å nøle karakteriserer som «verdens viktigste byggemateriale», betong.

– Jeg ser det nesten litt som at jeg på en måte støper min egen fremtid, sier Hatami.

De to Drammens-guttene plasserer begge armering høyt oppe på listen over favorittoppgaver. Etter at yrkesvalget som betongfagarbeider først var gjort, har ingen av dem angret en dag.

– En stund vurderte jeg også å bli bilmekaniker, men så fort jeg var ferdig med jobbverkstedet var jeg ikke i tvil – det måtte bli betong, forteller Finnseter.

– Jeg har hørt at betong brukes mer enn noe annet menneskeskapt materiale. Nå, etter å ha jobbet med det en stund kan jeg ikke si annet enn at det skjønner jeg godt – det er et helt unikt byggemateriale, legger han til.

Selv om begge karene for øyeblikket er mest opptatt av å lære og å videreutvikle seg innen faget, er ingen av dem fremmede for å aksle større oppgaver i fremtiden. Akkurat det er søt musikk i ørene til sjefen for POBs 28 personer store Tønsberg-lag, anleggsleder Richard Andreassen.

– I POB er det en sterk tradisjon for å løfte fram folk som står på. Formann, prosjekt – eller anleggsleder; det er kun opp til deg selv hvor langt du skal nå. Norge skriker etter fagarbeidere, og dagens lærlinger er på mange måter hele bransjens fremtid. Det handler om å bidra til å dekke et fremtidig arbeidskraftbehov, i vårt verdensbilde finnes det knapt en viktigere oppgave.

POBs betongoppdrag i Tønsbergprosjektet forventes ferdigstilt i desember 2019.