Terravera som samarbeidspartner i nytt forskningsprosjekt
Nylig ble POB tildelt totalentreprise på rehabilitering av den velkjente bygården Wernergården på Strømsø i Drammen. Prosjektet skal ferdigstilles sommer 2025.
- Den eldste delen av bygget er verneverdig og sto ferdig tidlig på 1700-tallet, mens den nyeste delen sto ferdig i 1970, forteller Ole Feet, administrerende direktør i POB. - Dette gjør prosessen med riving og rehabilitering omfattende og ikke minst svært spennende, når man skal igjennom såpass mange århundrer.
Prosjektet er en totalrehabilitering med modernisering og oppussing av hele bygården. Dette inkluderer nye vinduer, solskjerming, oppgradering av ventilasjon med mer for å gjøre bygget mer energieffektivt. Nytt tak vil også komme på plass og så mye som mulig av dagens historiske fasade vil vaskes og bevares. Du kan lese mer om prosjektet på Wernergården her.
Feet poengterer at rehabilitering er en essensiell del av bærekraftig byggepraksis.
- Ved å rehabilitere gamle bygg forlenger vi bygningsmassens levetid og reduserer behovet for nye byggematerialer. I kjølvannet oppnås store klimagevinster samtidig som vi sparer samfunnet for store investeringer.
De høye utslippene knyttet til oppføringen av en ny bygning i dag vil bidra til å øke norske utslipp som hele. Gapet mellom de faktiske utslippene og Norges klimaambisjoner fram mot 2030 og 2050 vil derfor øke.
- Norske casestudier dokumenterer at klimagassutslipp knyttet til materialbruk i rehabilitering av eksisterende bygninger kun utgjør rundt en tredjedel av tilsvarende utslipp ved nybygging, påpeker Feet.
Nylig besluttet POB å iverksette sin egen casestudie på feltet bærekraftig rehabilitering.
- I «tilfellet» Wernergården er det en klar teknisk utfordring å møte behovet for bærekraftig materialbruk og energieffektive løsninger og samtidig respektere og ivareta bygningenes iboende verneverdier. Miljøvennlige materialvalg, gjennomføring av energieffektiviseringstiltak, bruk av fornybar energi: gjennom casestudien ønsker vi kort oppsummert å opparbeide detaljkunnskap om de viktigste utslippsreduserende tiltakene som bør vurderes under rehabiliteringsprosjekt.
Etter en grundig screening av ulike forskningsmiljøer som kunne tenkes fasilitere selskapets nye casestudie, falt valget til slutt på non profit-stiftelsen Terravera.
- Målet er at vi skal kunne ta bærekraftige valg basert på forskning og objektive fakta. Gjennom sitt inngående samarbeid med næringslivet og akademia opplever vi at Terravera er en nokså unikt posisjonert pådriver for å synliggjøre bærekraft gjennom nettopp denne dimensjonen, objektiv forskning, avslutter administrerende direktør i POB, Ole Feet.
Forskningsprosjektet har oppstart i januar 2025.