Bærekraft
POB tar bærekraft på alvor. Vi vet at bærekraftig utvikling er komplekst, spesielt i byggeprosjekter. Derfor er fokuset på å redusere vårt klimaavtrykk noe vi er bevisst på i hele organisasjonen.
Det store bildet
Norges klimamål under Parisavtalen er å redusere utslippene med minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990. Dette målet er hjemlet i klimaloven. Loven viser til at utslippene innen 2050 skal reduseres med 90-95 prosent sammenlignet med 1990- utslippene.
For å nå det ambisiøse 2030-målet, må også utslippene fra bygge- og anleggsvirksomhet reduseres betydelig. Bygg- og anleggsnæringen spiller en nøkkelrolle i omstillingen, ettersom sektoren står for omtrent ¼ av Norges materialforbruk og avfallsproduksjon. Situasjonen innebærer et stort ansvar, men gir også spennende muligheter.
POB og bærekraft
FNs bærekraftsmål er verdenssamfunnets arbeidsplan for en bærekraftig utvikling. I POB har vi valgt å løfte frem syv bærekraftsmål som særlig relevante for vår drift: likestilling mellom kjønnene, ren energi, anstendig arbeid og økonomisk vekst, industri, innovasjon og infrastruktur, ansvarlig forbruk og produksjon, stoppe klimaendringene samt fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner.
POBs bærekraft-innsatsområder er alle forankret i ESG-prinsippet (environment, social and governance), og er tett knyttet opp mot våre utvalgte FN-bærekraftsmål.
Bærekraftig utvikling i POB
Et av POBs hovedmål er å utvikle løsninger som gjør det enklere å demontere og gjenbruke bygg og konstruksjoner som bygges i dag. For at nye metoder og løsninger skal bli økonomisk bærekraftige må en rekke problemstillinger adresses, deriblant hvordan reguleringer og krav utformes.
I dette perspektivet er aktivt samarbeid med andre interessenter helt avgjørende. Gjennom aktive medlemskap i henholdsvis Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) og Grønn byggallianse er vi til enhver tid sikret det siste av det siste av analyser, rapporter og forvaltningspraksis på bærekraftfeltet.
Gjennom tett samarbeid sikres både kunnskaps – og risikodeling. Hvilket igjen gir god grobunn for å utvikle effektive løsninger og raskt teste disse opp mot rådende forvaltningsregime og kommende nye standarder.
Miljøfyrtårn
Gjennom sertifiseringen «Miljøfyrtårn» som vi tok i bruk allerede i 2018 gjennomfører vi årlige revideringer som gjør oss i stand til å måle og rapportere viktige bærekraftområder som energiforbruk, transport, avfall og innkjøp.
Hvert år fyller vi ut en klima- og miljørapport som gir god oversikt over framgang og forbedringspotensial. Du kan lese mer om våre prestasjoner her.
Som en konsekvens av kartleggingen har vi bl.a. snart skiftet ut hele vår fossile bilpark, med elektrisk bildrift.
EPD og klimagassregnskap
Som ansvarlig entreprenør er vi opptatt av å dokumentere våre produkters miljøegenskaper der hvor dette er mulig. Til formålet anvender vi såkalte «EPD`er»; miljødeklarasjoner utarbeidet og tredjeparts verifisert etter internasjonal standard. Rutinen representerer et positivt bidrag til byggherrens viktige arbeid med å oppnå god kontroll på miljøprestasjonen til sitt bygg.
Etikk
Våre etiske retningslinjer definerer hvordan vi skal opptre overfor kollegaer, kunder og samfunnet. De gir oss konkrete veiledninger i hvordan vi skal handle i møte med de mange etiske dilemmaene som kan oppstå på og rundt en moderne arbeidsplass med mange berøringspunkter til omverdenen. Alle ansatte i POB er forpliktet til å følge de etiske retningslinjene for å sikre ansvarlig praksis i det daglige arbeidet.
Våre etiske retningslinjer kan leses her.
Anvendt forskning – en nøkkel til bærekraftig innovasjon
POB jobber tett både mot og med byggherre og underleverandørleddet for å fremme sirkularitet generelt, og «best praksis» spesielt. Mange teknologier og løsninger er allerede tilgjengelige, men forbedrings – og innovasjonspotensialet er vedvarende høyt.
Nylig ble det klart at offentlige bygg heretter må vurderes for gjenbruk før de eventuelt kan rives og bygges opp igjen. Selv om en eventuell rehabilitering fremfor nybygg forutsetter at ny funksjonalitet kan gjennomføres rent bygningsteknisk og innenfor gitte kostnadsrammer: det er hevet over enhver tvil at Rehab-området blir et storsamfunn-satsningsområde med stor S fremover.
I den sammenheng trengs det nye og kreative løsninger, og da må det satses på forskning og utvikling.
I vår kommende nye casestudie (prosjektstart Q1 2025) med arbeidsnavnet «Rehab Renew», setter vi søkelyset nettopp på dette – bærekraftig rehabilitering og gjenbruk av eksisterende bygningsmasse. Her samarbeider vi med den anerkjente non-profit bærekraftstiftelsen TERRAVERA Foundation.
Representanter fra Norges ledende fagmiljø på feltet - Institutt for bygg- og miljøteknikk - NTNU, vil utgjøre en sentral del av prosjektteamet.
Mer om dette spennende forskningsprosjektet her.
“TERRAVERA Foundation and NTNU have established a collaboration with the goal of making real sustainability measurements possible. This is groundbreaking work!”
Anne Borg, rektor NTNU