Viktig forskning i rehabiliteringsprosjekt
I januar 2025 besluttet POB å gå inn i et dedikert forskningsprosjekt sammen med bærekraftstiftelsen TERRAVERA Foundation. Nå er resultatene av studien klare.

En analyse fra SINTEF peker på energieffektiviseringstiltak og bruk av fornybar energi som de viktigste utslippsreduserende tiltakene som bør vurderes ved rehabilitering av eksisterende bygninger. Mot dette bakteppet besluttet POB i januar-25 å gå inn i et dedikert forskningsprosjekt sammen med bærekraftstiftelsen TERRAVERA Foundation. Formålet med studien er å undersøke klimaeffekten av ulike oppvarmingsløsninger i rehabiliteringsprosjekt generelt, med et særskilt fokus på POB sitt pågående prosjekt «Wernergården» i Tollbugata i Drammen.
Nå er resultatene av studien klare.

Bildet viser den eksisterende fjernvarmeveksleren i bygget. Denne har vært der siden prosjektets oppstart. Her er det etablert en samlestokk med avgreninger både til de eksisterende leietakerne og til byggvarme. Systemet drives av en sirkulasjonspumpe som fører det varme vannet rundt i anlegget.
«Målet har vært å evaluere hvilke oppvarmingsalternativ som gir lavest utslipp, og spesielt vurdere hvorvidt bruk av fjordvarme er et effektivt miljøtiltak, forteller digitaliseringsansvarlig Joakim Krogstad i POB. - På et overordnet nivå er hensikten med studien å tilføre et best mulig kunnskapsgrunnlag for å kunne ta bærekraftige valg, basert på forskning og objektive data.»
Joakim Krogstad, Digitaliseringsansvarlig i POB
Sammenligner fire oppvarmingsløsninger
TERRAVERA anvender et egenutviklet strategisk beslutningsverktøy som verifiserer og analyserer data om bærekraft i verdikjeden. Stiftelsen samarbeider tett med norske forskningsmiljøer og akademia, herunder NTNU og NHH.
I den aktuelle case-studien har TERRAVERA sammenlignet fire ulike oppvarmingsløsninger basert på klimagassutslipp per levert kWh varme. Disse er «grønn fjernvarme» (basert på termisk energi fra vannmasser), «konvensjonell fjernvarme» (basert på en miks av gjenvunnet varme, biobrensel og elkjeler, «dieselaggregat» samt «elektrisitet fra strømnettet» (basert på Norges kraftmiks).

Prosjektingeniør Sander Bakken
Tenkt bærekraftig fra dag én
Prosjektingeniør Sander Bakken i POB understreker at det i Wernergården-prosjektet er tenkt bærekraft fra dag én, bl.a. så er noen av de eksisterende heissjaktene brukt som ventilasjonssjakter. Samtidig er han svært tilfreds med studiens hovedkonklusjon:
- Studien dokumenterer at grønn fjernvarme har de laveste utslippene. Sett med POB-øyne er funnet svært gledelig: som en del av våre egne miljøtiltak i Wernergården-oppdraget benytter vi nettopp fjernvarme til oppvarming av bygget, i såkalt tidligfase av prosjektet. Fjernvarmen er dokumentert «grønn», og leveres av vår dyktige samarbeidspartner Drammen Fjernvarme.
Joakim Krogstad setter det hele i perspektiv.
- Ifølge klimaloven skal utslipp av klimagasser i 2030 være redusert med minst 40 prosent sammenlignet med 1990. Klimagassutslippene i bygg- og anleggssektoren må da ned med 7,6 prosent hvert år. I dette perspektivet utgjør våre bærekraftige valg i Wernergården-prosjektet små, men like fullt svært viktige brikker, i AS Norges streben etter å nå de ambisiøse utslippsmålene.
Lær mer om POB og bærekraft her.
Aktuelt

12. desember 2024
Terravera som samarbeidspartner i nytt forskningsprosjekt
Nylig ble POB tildelt totalentreprise på rehabilitering av den velkjente bygården Wernergården på Strømsø i Drammen. Prosjektet skal ferdigstilles sommer 2025.
Les mer

6. februar 2025
Studentbesøk fra OsloMet
I januar hadde vi gleden av å ta imot fire studenter fra OsloMet. De er i gang med siste året av en bachelorgrad i Ergoterapi.
Les mer

17. juni 2024
Flomsikring i møte med klimaendringene
For oss som entreprenør er det ytterst viktig å møte klimaendringene med trygge løsninger som kan bidra til å sikre samfunnet. Vi er stolte av å kunne vise til erfaring på området.
Les mer